Smugshopping og “svart” familieøkonomi

Fordelene med en felles økonomi

Foto: Mateusz Kapciak, sxc.hu

Hver dag lyver tusenvis av nordmenn til sine ektefeller, samboere og kjærester om sin egen pengebruk. Jeg kjenner flere som ikke ønsker å ha felles økonomi eller la sin ektefelle ha innsyn på bankkontoen. Noen av dem som har felles økonomi gjør store kontantuttak hos matbutikker. Årsaken er at mange er redd for å måtte stå til ansvar for sin egen pengebruk. Dette er vanlige mennesker og ikke kandidater for Luksusfellen. Jeg gir deg her 7 gode grunner for å ha en felles økonomi, bankkonto, regnskap og budsjett. 

 

Når venner og bekjente får høre om at vi lager budsjett og fører regnskap får vi ofte en pussig tilbakemelding. Folk sier gjerne at de aldri kunne tenke seg å måtte stå til ansvar for innkjøpene sine overfor ektefellen sin. De er redd for at om ektefellen finner ut hvor mye penger de faktisk bruker på ulike ting, så kommer det til å bli slutt på slike innkjøp. Fellesnevneren er at mange tror at det skal bli mindre rom for gøy og hygge når man tar kontroll over egen økonomi.  Dette er en enorm missforståelse. Poenget med å ha kontroll er at man skal kunne utnytte de pengene man har slik at man kan få mest mulig nytte, gøy og hygge igjen for dem På kort og på lang sikt. 

For de aller fleste er ikke penger et mål i seg selv, men et virkemiddel for å oppnå målet. Eksempel på slike mål kan være å kunne reise på en spennende ferie, kjøpe egen leilighet, spise ute 4 ganger pr. mnd, gå på rockekonsert etc.

Å bli enige om hvor mye penger hver ektefelle skal kunne benytte til egne ting er utfordrende. Særlig når man har forskjellige hobbyer og interesser og prisen på disse varierer. Å kunne ha en åpen samtale om nytten og gleden den enkelte har av de ulike utgiftene er viktig.

For noen vil det nok være en god idé å sette av et fast beløp i mnd. som den enkelte kan bruke som den vil, uten at den andre kan blande seg opp i hva pengene benyttes til. Jeg har sett at noen anbefaler å sette av 10 % av inntektene hver mnd. til slikt forbruk. En vri på dette kan være å sette av en andel av forrige mnd. overskudd. 

At alle inntektene går i en felles pott og så fordeles ut vil gi en mest effektiv og oversiktlig økonomi. Ektefeller som har en ordning der de låner penger av hverandre vil fort skape en skeiv maktbalanse. I de aller fleste tilfeller vil ikke ektefellene ha samme inntekt. Å være den som har høyest inntekt betyr ikke at man har rett til å ha et høyere personlig forbruk.

En annen ting jeg synes er pussig er når jeg hører om ektefeller som f. eks sier at “nå har han kjøpt ny mobil til 5 000 kr, så nå kan jeg kjøpe ny veske til 5 000 kr”. For å forvalte familieøkonomien på en god måte må man heve seg over tankegangen man hadde som liten når lørdagsgodtet ble fordelt.

Hvorfor ha en gjennomsiktig felles økonomi? 

1. Felles bankkonto gir bedre oversikt.
2. Felles bank konto gir bedre kontroll med deres buffer.
3. Å føre regnskap er ikke for å kontrollere hverandre.
4. Å lage budsjett er ikke for å forhindre gøy.
5. Felles økonomi gir færre konflikter og spenninger i forholdet.
6. Felles økonomi skaper tillit.
7. At begge er innvolvert i økonomien vil skape en bedre forståelse og gjøre det enklere å finne områder å spare på.

Har du tanker om dette? Legg gjerne igjen en kommentar!

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge