Hvorfor bør jeg lage et budsjett?

Et budsjett hjelper deg å holde oversikten over økonomien din. Å vite at man har penger på konto er ikke nok.  Du trenger å ha en oversikt over hva du bruker penger på, og om du utnytter pengene dine slik du egentlig ønsker. Mange føler at lønningen renner som sand gjennom fingrene og når neste lønning kommer er kontoen igjen tom.

Nettsiden budsjett.net har en fin analogi:

Setter du opp et husholdningsbudsjett for deg og familien din vil det virke på samme måte som en demning i en elv. Tenk deg at penger er som vann og at inntekten din er en elv. Noen elver er store, mens andre er små. Uansett hvor stor din “elv” er, så følger alle elver minste motstands vei mot havet. På samme måte følger kanskje din personlige økonomi minste motstands vei. Pengene bare renner ut av fingrene på deg. Setter du opp et budsjett blir det som å bygge en demning i elven din og demme den opp. Når det kommer mye penger, så vil budsjettet, om du følger det, holde tilbake det du trenger av penger til senere når du har mindre inntekter.

Budsjettet du lager er ikke ment å være “i veien” for deg. Det er fortsatt dine penger du forvalter. Budsjettet skal synliggjøre for deg hvordan du bruker pengene og hjelpe deg til å bruke de slik du egentlig ønsker. Du bør sette deg mål med økonomien din. Hvordan ønsker du at din økonomiske situasjon skal være om 1 år? 5 år? 10 år? Når du lager budsjettet ditt så ha målene dine i bakhodet. Om målet er å ha nok egenkapital til å kjøpe eget hus / leilighet om 2 år, så må du planlegge en stor andel mnd. sparing fremmover.

Tagged with: , , ,
0 comments on “Hvorfor bør jeg lage et budsjett?
1 Pings/Trackbacks for "Hvorfor bør jeg lage et budsjett?"
  1. […] utdannelsen og yrket ditt, enn på raske penger. Du kan enkelt få bedre råd ved å sette opp et budsjett (last ned gratis på personligbudsjett.no), og planlegge økonomien din. Les tråden på […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge