Slik forvalter du best pengene du får igjen på skatten

Omtrent 75 % av alle lønnstakere har skatt tilgode. Om du er en av disse bør du planlegge hva pengene skal brukes til. Her kommer noen gode forslag.

1. Betal ned på kreditkortgjeld og forbrukslån. Får du penger tilbake på skatten er det en gylden mulighet til å kvitte seg med, eller å betale ned på, dyre forbrukslån og kreditkortgjeld.  De fleste kreditkort har en årlig rente på ca. 20 %. Å nedbetale kreditkort gjeld er da den beste risikofrie investeringen du kan gjøre. For flere tips til å betale ned kreditkortgjelden se eget innlegg.

2. Opprett en bufferkonto. Når du får en stor verkstedregning, høye sykdomsutgifter, vannskade, mister jobben eller får andre uforutsette utgifter så har du penger i bakhånd. Det er et langt bedre alternativ enn å dekke uforutsette utgifter med kreditkort eller forbrukslån. Det blir ofte anbefalt å ha ca. 2 mnd. lønner på bufferkontoen.

3. Fyll på BSU kontoen din. Er du under 34 år og ikke allerede har full BSU konto så er BSU sparing svært gunstig. Man får 20 % av det årlige sparte beløpet tilbake på skatten. Maksimalt sparebeløp er 20 000 pr. år, noe som gir 4 000 i spart skatt pr. år, og gode muligheter for å få penger tilbake på skatten også neste år. BSU kontoen har også bedre rente enn vanlige bankkontoer.

4. Spar til egen pensjon. Ved å opprette en IPS (individuell pensjonssparing med skattefradrag) avtale får man skattefradrag på sparebeløpet opptil 15 000 pr. år. I tillegg må man ikke betale formueskatt på det man har betalt inn. Ulempen er at pengene blir bundet frem til egen pensjonsalder.

Om du får restskatt så betal den innen fristen 31.05. Om du venter med å betale til forfall den 20. august vil du få en skyhøy effektiv rente. Den effektive renten på restskatten er på høyde med et hvilket som helst kreditkort, ca. 19,5 %

Pass på at du får med deg alle fradragen. Les tipsene fra Dine penger her: 1, 2, 3 4, 5, 6, 7, 8, 9

Tagged with: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge